L’AJUNTAMENT DE SANTA EUGÈNIA SIGNA UN CONVENI AMB ASPROM PER LA REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES LABORALS A L'ÀMBIT MUNICIPAL

07-Febrero-2020

- Les pràctiques no estaran remunerades, seran supervisades per un professional i tindran una durada de 50 hores laborals.
- El conveni tindrà una durada inicial de quatre anys, prorrogable de forma anual i no suposarà cap cost per a l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Santa Eugènia ha signat avui un conveni de col·laboració amb l’Associació Balear de persones amb discapacitat física (ASPROM), amb l’objectiu de desenvolupar polítiques actives socials que apostin per integrar laboralment i socialment les persones amb discapacitat física i intel·lectual i millorar així la seva qualitat de vida.

L’acord, signat pel batle de Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca, i la Gerent d’Asprom, Nerea Zafra, permetrà als usuaris de l’entitat la realització de pràctiques laborals no remunerades a l’àmbit municipal, amb una durada de 50 hores i supervisades per un professional.

Segons ha explicat el batle, és competència municipal pròpia, l’avaluació de situacions de necessitat social i l’atenció immediata a persones en situació o risc d’exclusió social. “Som conscients de la problemàtica que viuen les persones amb discapacitat física i intel·lectual en el seu dia a dia i amb aquest acord volem donar les passes adients per millorar la seva integració sociolaboral”.

Així, en funció del conveni, l’Ajuntament de Santa Eugènia presentarà o derivarà els casos existents en el municipi de persones que presentin discapacitat física o psíquica o ambdues coses a l’entitat col·laboradora, per afavorir una atenció més individualitzada i adequada a les seves característiques.

En aquest sentit, Nerea Zafra, ha comentat que Asprom és una organització privada sense ànim de lucre amb més de quaranta anys d’història que lluita per la promoció i la defensa de les persones amb discapacitat física, pionera en la posada en marxa de serveis específics per a aquestes persones.

“El nostre objectiu és la promoció i la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física per facilitar la seva integració social i la promoció d’accions i activitats que permetin o facilitin la seva integració social i el compromís per a desenvolupar facilitats pel seu dia a dia. Aquesta associació coneix de primera mà la problemàtica de les persones amb discapacitat, raó per la qual suposa un vincle molt important amb les persones que pateixen la malaltia”.

Objectius i compromisos:

L’objectiu és generar els processos que permetin la presentació dels suports necessaris i suficients perquè les persones amb discapacitat puguin desenvolupar la seva qualitat de vida. Promocionant l’autonomia, en el seu entorn laboral i dins la seva pròpia llar.

No obstant això, les polítiques actives de promoció i integració social que recolza el conveni signat pretén:

Treballar per aconseguir una millor autonomia dels beneficiaris, vetllar per la seva salut i millora de la seva vida diària mitjançant un suport sigui individual o grupal del nucli de convivència.
Oferir un suport que permeti la seva inserció laboral, cosa que permetrà una inserció social completa.
Asprom es compromet a donar suport a les pràctiques realitzades pels seus usuaris, sempre que sigui necessari.

L’Ajuntament es compromet a treballar de manera activa i coordinada en l’atenció d’aquestes persones per tal d’aconseguir els següents objectius específics:

- Procurar el màxim desenvolupament i benestar de la persona a casa seva fomentant la inclusió en l’entorn comunitari.
- Fomentar l’autonomia de l’usuari mitjançant aprenentatges, suports naturals i ajudes tècniques útils pel seu desenvolupament.
- Incrementar la seguretat, confiança i autoestima provinent la vulnerabilitat.
- Mantenir el millor estat de salut.
- Prevenir l’ús de recursos més especialitzats i en últim cas la institucionalització.
- Cessió d’espais municipals si escau i prèvia petició formal.
- Fomentar i incentivar sinergies i aliances entre entitats i associacions del municipi.

Per la seva banda, ASPROM assignarà un tècnic que s’ocuparà d’acompanyar a la persona en el seu projecte, actuant a les àrees i plantejant els objectius que en cada moment es considerin necessaris per a les dues parts, per això es realitzaran entrevistes amb la persona interessada, la seva família i altres persones referents per conèixer els desitjos i les possibilitats de cada cas.
Realitzarà estudis de la situació per orientar i ajudar a elaborar un pla de feina així com la planificació dels suports necessaris per facilitar l’adaptació.
        
El conveni no suposarà cap despesa econòmica per l’Ajuntament, tindrà una durada de quatre anys, prorrogable de forma anual i beneficiarà de forma prioritària als usuaris d’Asprom del mateix municipi.

La primera persona a beneficiar-se d’aquest conveni és Patricia Eslava Tramullas, que iniciarà les pràctiques laborals aquest divendres dia 7 i fins al 28 de febrer. La seva jornada laboral serà de 5 hores; de 9 a 14 hores, i desenvoluparà tasques de: segellar
digitalització de documentació (escanejar, fotocòpies…), arxivar, ensobrar, enquadernar, grapar, registre de dades digitals (Word, Excel...), preparació de sales per reunions, compres de material, atenció al públic, entre altres.